Psykoterapian runkona on tasavertainen keskustelu voimavarakeskeisessä hengessä. Siihen yhdistetään erilaisia menetelmiä ottaen huomioon asiakkaan persoona, elämäntilanne ja oirekuva.
Ratkaisukeskeinen menetelmä
on tavoitteellinen lähestymistapa, jossa kiinnitetään erityistä huomiota ongelmien konkretisointiin ja pieniin askeliin joiden avulla edetään tavoitteiden suuntaan.
Narratiivinen elämänkaarityöskentely
Käsitelään oman elämänhistorian merkitystä ja kipukohtia käymällä läpi oma elämänkaari. Pohjana voidaan käyttää asiakkaan kirjoittamaa elämäntarinaa tai hänen piirtämäänsä elämänviivaa.
Tunnelukkotyöskentely
Tutkitaan asiakkaan tunnelukkoja, niiden muodostumista elämänkaarella, haittoja nykyhetkessä sekä tunnelukkojen lievittämistä ja ratkaisemista.
NLP
Mielikuvaharjoitusten avulla otetaan mieli (alitajunta) mukaan muutoksen toteuttamiseen. NLP-harjoitusten avulla voidaan muuttaa automaattista reagointia tulevissa tilanteissa tai työstää menneisyyttä niin, että mielen on helpompi käsitellä vaikeita kokemuksia
Toiminnalliset menetelmät
Toiminnalliset menetelmät tarkoittavat keskustelun tukena käytettäviä tapoja konkretisoida ongelma ja käsitellä sitä vertauskuvallisella tasolla, esim. piirtämällä, rooliharjoituksilla tai symboliesineiden avulla.
Kirjoittaminen
Mikäli asiakas harrastaa kirjoittamista, voidaan hänen tekstejään (esim. päiväkirjat, runot) käyttää psykoterapian tukena.
Psykofyysiset menetelmät / Mindfulness
Psykofyysisten menetelmien avulla pyritään hallitsemaan psyykkisiin oireisiin liittyviä fyysisiä reaktioita. Perusmentelmiä ovat esim. hengitys- ja rentoutusharjoitukset sekä tietoisen läsnäolon harjoitukset (mindfulness).
Voimauttava valokuva
Käytetään asiakkaan omia valokuvia menneiden asioiden, itsetuntemuksen ja itsetunnon työstämiseen. Voidaan toteuttaa myös valokuvausprojekti, jonka avulla asiakas oppii katsomaan hyväksyvästi omia kuviaan ja sitä kautta arvostamaan itseään.
EMDR
on erityismenetelmä, jonka avulla voidaan työstää traumaattisia kokemuksia. Se perustuu oletukseen, että silmänliikkeet aktivoivat muistiverkkoja, joihin kokemukset ovat tallentuneet. EMDR soveltuu silloin, kun trauman kokeneen asiakkaan elämäntilanne on vakaa ja hänen oireensa ovat hallinnassa. Se edellyttää usein sitä, että elämä ja oireet esin vakautetaan muilla menetelmillä.
EFT
on neulatonta akupunktiota, jota käytetään stressinhoitoon ja häiritsevistä tunteista vapautumiseen. Se soveltuu kaikille ja on helppo oppia myös itsehoitomenetelmänä.